Zoals in iedere totalitaire staat, let het Iraanse regime te veel op dichters en schrijvers; ze worden geteisterd, gevangengezet, zelfs vermoord. Het probleem in Amerika is dat er juist te weinig op ze wordt gelet. Hen wordt de mond gesnoerd, niet door marteling of gevangenzetting, maar door onverschilligheid en achteloosheid. Het doet me denken aan een stelling van James Baldwin: ‘Liefde en doodsangst maken een mens niet blind, je wordt blind van onverschilligheid.’ In de Verenigde Staten zijn wij, het volk, het voornaamste probleem: wij, die het bestaan van uitdagende literatuur voor lief nemen of die van lezen alleen maar een veilig gevoel willen krijgen en enkel naar teksten zoeken die onze vooronderstellingen en vooroordelen bevestigen. Misschien slaat ons alleen al bij het idee van verandering de angst om het lijf en vermijden we het daarom om gevaarlijk te lezen.
Auteurs zijn niet onfeilbaar. Ongetwijfeld is iedere grote schrijver een kind van haar of zijn tijd. Maar het wonderbaarlijke aspect van grote werken is het vermogen om zowel de vooroordelen van de auteur als hun tijd en plaats weer te geven én te overstijgen. Deze eigenschap maakt het een jonge vrouw in het twintigste-eeuwse Iran mogelijk om een Griekse man genaamd Aeschylus te lezen, die duizenden jaren geleden leefde en zich in hem in te leven. Lezen leidt niet automatisch tot politieke actie, maar het voedt een manier van denken die betwist en betwijfelt; die geen genoegen neemt met de gevestigde orde of zij die daar deel van uitmaken. Fictie prikkelt onze nieuwsgierigheid en deze nieuwsgierigheid, deze rusteloosheid, dit verlangen om te weten, maakt zowel schrijven als lezen gevaarlijk.
In de loop der jaren heb ik steeds gezegd dat de opbouw van goede fictie gebaseerd is op veelstemmigheid, op een democratie van verschillende perspectieven, waarin zelfs de slechterik een stem krijgt, waar slechte fictie alle stemmen reduceert tot slechts één enkele: die van de auteur zelf en die, als een dictator, alle personages onderdrukt om zijn eigen boodschap en agenda op te dringen. Grote literaire werken, werken die écht gevaarlijk zijn, betwisten die dictatoriale impuls en brengen hem aan het licht, zowel op papier als in de openbare ruimte. Toen ik op die dag in oktober ging zitten om mijn vader een brief te schrijven, voelde gevaarlijk lezen belangrijker dan ooit.
We leven op dit moment in een post-Trump-tijdperk, maar Trump zal nog lange tijd onder ons zijn, zij het niet fysiek, dan wel figuurlijk, zoals hij de autocratische tendens en manier van denken binnen een democratie vertegenwoordigt. In de komende jaren zullen we de naschokken van zijn presidentschap gaan voelen. Dat er weer een zekere mate van normaliteit is teruggekeerd, wil nog niet zeggen dat deze diepe onderstromen van haat zijn verdwenen en dat de democratie veilig is. We leven in een tijdperk dat is doortrokken van geweld, zowel retorisch als reëel, waarin gecommuniceerd wordt in termen van uitsluiting in plaats van inclusiviteit. Tegenstanders en opponenten worden tegenwoordig gezien als vijanden en worden ook zo genoemd. Ook wordt dit tijdperk gedomineerd door leugens. Zoals er in fictie op zoek wordt gegaan naar de waarheid, zijn leugens gebaseerd op illusies die worden verward met de realiteit. Maar ook leven we in een tijd van hoop en transitie, waarin er een reële mogelijkheid is voor verandering, voor echte gelijkheid, voor democratie. Het hangt allemaal af van de keuzes die we maken en hoe we die keuzes ten uitvoer willen brengen.
Hoe bieden we de huidige crisis het hoofd? Hoe kunnen we waarlijk veranderen? Autocratische tendensen wijzen ons erop dat we niet louter politieke standpunten of beleid moeten bestrijden en veranderen, maar vooral opvattingen, een manier van kijken naar en handelen in de wereld. Het ironische is dat als we ons tegen hen verzetten, als we proberen niet te zijn zoals zij, we onze eigen waarden ontdekken evenals onze eigen gebreken en tekortkomingen bij het verdedigen van die waarden. Want, door passiviteit of onbedoelde medeplichtigheid, hebben ook wij schuld aan de problemen waar we nu voor staan.
In dit land zijn we de kunst van de interactie met de oppositie verleerd. Hier komt gevaarlijk lezen om de hoek kijken: dit leert ons hoe we om moeten gaan met de vijand. We moeten niet alleen weten hoe we moeten omgaan met onze vrienden en bondgenoten, maar juist ook met onze tegenstanders en vijanden. Wil je je vijand kennen, dan zul je ook jezelf moeten ontdekken. De democratie is afhankelijk van de interactie met onze tegenstanders en vijanden. Ze is afhankelijk van ons vermogen tot denken en overdenken, het overwegen en heroverwegen van onze eigen positie, het hoofd bieden aan de vijanden om ons heen en in onszelf. Ik kan Jonathan Chaits’ woorden wel waarderen, in een stuk in New York-magazine over de Republikeinse Partij die congreslid Liz Cheney afserveerde, omdat ze het ‘lef’ had niet mee te gaan met de partijlijn met betrekking tot de acties van Trump voor en tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021: ‘Vrede sluiten doe je met je vijanden, niet met je vrienden.’
Als mijn vader me als kind iets ingewikkelds wilde uitleggen, deed hij dat door een verhaal te vertellen. Toen ik probeerde de huidige situatie inzichtelijk te maken voor mijn vader, haalde ik hier mijn inspiratie vandaan. In de loop der tijd schreef ik mijn vader steeds vaker over boeken. Nu is het míjn beurt om hem míjn verhalen te vertellen.
In mijn brieven richt ik me op de gebeurtenissen in de recente geschiedenis die onze levens vormden in deze bepalende en turbulente tijd. Te beginnen met de protesten die in november 2019 met geweld de kop in werden gedrukt en die de Islamitische Republiek Iran ontwrichtten en uiteindelijk de protesten na de dood van George Floyd in Amerika in de zomer van 2020. Naar mijn mening vatten deze gebeurtenissen de tijdsgeest samen, niet alleen van toen, maar ook van nu en de nabije toekomst.
In de vier presidentsjaren van Trump las ik, herlas ik en overdacht ik fictie over trauma, zowel persoonlijk als politiek. Met deze boeken, die de rode draad gingen vormen van de brieven aan mijn vader, probeerde ik het huidige tijdsgewricht te begrijpen, ik gebruikte de verhalen om hem iets ingewikkelds uit te leggen over Amerika.