Lieve Tatjana,
Ik denk ook dat heling geen lineair proces is (net zoals het leven, ook al verkeren we in de illusie dat dat wel zo is). Er is geen begin en geen einde, verandering is de enige constante. (Ik heb het even nagezocht, de Griekse filosoof Heraclites schijnt dit als eerste gezegd te hebben, maar wie weet praatte hij zijn buurvrouw na, die het weer van haar oma had. Vrouwen kregen en krijgen maar zelden de credits.)
Heling is een modewoord op het moment, net zoals trauma. Trauma betekent letterlijk ‘wond/verwonding’. Met helen wordt genezen bedoeld. Als een wond goed verzorgd wordt, heelt hij goed en laat hij weinig sporen na. Als een wond verwaarloosd wordt, kan hij (langdurig) ellende veroorzaken. Een beschadiging aan de buitenkant is zichtbaar, een beschadiging aan het ‘binnenlichaam’ over het algemeen niet. Daardoor is het makkelijker die te ontkennen. En dat doen we, collectief. We zijn verleerd te voelen, te verduren, te verdragen, te doormaken. De verwondingen worden opgesloten, afgesloten en verborgen. Niet vrijwillig, maar meestal noodgedwongen, uit schaamte, schuldgevoel en angst voor de consequenties. En daardoor gaat het zeuren, etteren, ontsteken, opstapelen, opflakkeren. We worden geleefd door datgene dat ooit niet goed doorleefd kon worden, zou je kunnen zeggen.
Het nogal smerige beeld van een dikke pukkel komt in me op. Pas als alle etter er helemaal uit is, gaat hij weg. Eerder niet. Wat ooit niet gevoeld is, moet alsnog gevoeld worden, met steun, aandacht, begrip en liefde. Er is een corrective experience nodig. Ik denk eigenlijk dat dat een natuurwet is. Er moeten nieuwe neurale paden aangelegd worden, anders blijven we over de oude hobbelen.
En (door)voelen is eng. Het heeft geen plek in onze cultuur. Onze ouders konden het niet (een uitzondering daargelaten), op school en in de maatschappij leren we het tegenovergestelde: wegboenen, wegpoetsen, inhouden, ontkennen en al dan niet met behulp van medicijnen met een grote boog om de hete brei heen. Niet duwen op die pukkel. Camouflagestick eroverheen.
Ik was deze week bij mijn lichaamsgerichte therapeut en beleefde daar mijn geboorte opnieuw. Klinkt nogal spiriwiri en ik was het echt niet van plan, maar op de een of andere manier kwamen we daar terecht. Het had iets met het kaakklemmen te maken, waar ik last van heb. Ik ging recht door die hete brei heen. Het was bepaald geen lolletje, kan ik je vertellen. Man, wat een vreemde, beangstigende en overweldigende senstaties kwamen daarbij kijken. Ik had namelijk helemaal geen zin om op deze wereld te komen, zo voelde het. Er kwamen sensaties omhoog waar ik alleen maar wég van wilde. Maar de therapeute hield me erbij. Ze steunde en begeleidde me liefdevol en nam daar alle tijd voor. Na een heleboel weerstand kwam er een soort ontlading. Koud, heet, zweten, tranen, stuwing, schokken, echt niet prettig. En controleverlies. Precies dat wat ik altijd probeer te voorkomen, met die opeengeklemde kaken van me. Maar ik heb het overleefd. Na afloop heb ik een stukje door het park gelopen en was - tot mijn eigen verbazing - weer snel ‘mezelf’. De emoties die zo eng zijn dat we ze coute que coute proberen te vermijden, duren eigenlijk maar heel kort. Ze passeren, als een tropische stortbui. En daarna is de lucht weer helder en veel beter in te ademen. Ik liep door het park, zag het ontluikend groen en voelde me lichter. Alsof ik een stuk van mijn ballast had losgelaten. Zo voelt het een paar dagen later nog steeds. Als je iets tegen- en weghoudt wordt het groter en groter. Het wordt het spreekwoordelijke monster in de kast. Als je de deur dan eindelijk open doet, blijkt er alleen maar een klein, bang konijntje in te zitten.