Jij schrijft: ik voel alles. Dat was het eerste dat me opviel toen ik je boeken las; hoe visceraal, hoe zintuigelijk jij (be)schrijft. Heel knap. Heel dichtbij. Ik (be)leef voornamelijk via mijn hoofd. Ooit heb ik bedacht dat dat het veiligste is. Je schrijft ook: het lichaam als verlengstuk van de traumasymptomen. The body keeps the score, the body is the message board. Hoe werkt dat bij jou? Wat gebeurt er bij jouw als je onder druk staat? Als je jezelf onder druk zet? De lichamelijke klachten die ik kreeg zie ik als een boodschap uit de binnenwereld. Werk aan de winkel dus. Hup, weer in therapie, deze keer met een lichaamsgerichte benadering, acupunctuur, the works. Volgende ronde. Over herhaling gesproken…
Hoewel ik het lang (onbewust) heb proberen te vermijden, ben ik het nu met je eens dat de weg naar heling via het lichaam gaat. Ik heb heel lang gedacht: als ik maar begrijp wat er mis met mij is, wat er mis gegaan is, dan kan ik het veranderen. Dan kan ik die bodem fabriceren. De theoretische kennis helpt zeker, maar het doorvoelen, dat is het echte werk. Wat we geleerd hebben is: weg van de pijn. Maar de enige weg eruit, is er recht doorheen. Heling is zoals jij zegt een beweging, en wel: naar de pijn toe. De verwondingen in jezelf herkennen, erkennen en doorvoelen. En in dat proces jezelf steunen en laten steunen. En daarin zit ‘m vaak de crux. Veel mensen met trauma in hun verleden zijn gewend, zijn genoodzaakt geweest het alleen te fixen. Een soort herprogrammering vergt het dus: het herschrijven van het oorspronkelijke script. Zodat je niet blijft doen wat je altijd gedaan hebt, maar een andere weg in kunt slaan. Geen sinecure is dat.
Je besluit met: wat blijf jij steeds herhalen? Heb ik al gedeeltelijk beantwoord dus. Ik donder keer op keer in dezelfde valkuilen, net zoals iedereen, maar hopelijk herken ik ze wat eerder nu en kom ik er sneller uit. En sommige weet ik te ontwijken tegenwoordig. Ik durf er meer op te vertrouwen dat anderen me daarin kunnen en zullen steunen en helpen. Rosa’s hoofdmelodie komt niet zomaar uit de lucht vallen… Kortom: ik herhaal keer op keer de oefening die leven heet. En ja, soms is het verrekte vermoeiend en denk ik: djiezus, houdt het dan nooit op? Geef mijn portie maar aan Fikkie. Maar mijn portie is mijn portie, ik heb er blijkbaar op ingetekend. Graven en scheppen. En, zoals voorspeld: never a dull moment. Ik ben heel blij met met mijn creativiteit. Het is een reddingsboei. Expressie is de remedie tegen depressie.
Waar ik benieuwd naar ben: heb jij, met je relatief jonge jaren al zicht op wat jouw kernthema is? Wat jouw gaven en opgaven zijn? Heb jij het gevoel dat jij ‘volgens je bedoeling’ leeft? Dat wat je doet klopt met wie je bent? Welke les(sen) moet jij keer op keer herhalen? Je vraagt het me vast niet voor niks. Wat zijn jouw valkuilen? Zou een valkuil tegelijkertijd een springplank kunnen zijn? Hoe is het nu met het wankele deel in jou? Heb je er weleens mee gesproken? En van schrijver tot schrijver: een boek maken is een enorme krachtsinspanning. Kan jij gedurende het proces goed voor jezelf zorgen? Wat heb jij nodig om jouw creativiteit te laten floreren? En als het klaar is, hoe voel je je dan?
Ik zie uit naar je volgende brief. Liefs, ook van mijn wankele deel aan het jouwe, Francine
Ps: Wat een prachtige tekst van Wende. Ook zij durft zich binnenste buiten te keren, verhult zichzelf niet. Ik hou van ‘echte’ mensen. Ze raken me. Ik kwam dit gedicht van Charles Bukowski ‘toevallig’ vandaag tegen: