Ik heb me altijd anders gevoeld
Ik bedoel niet het soort anders waaraan een zekere waarde wordt toegekend. Niet het jongetje op school dat toevallig virtuoos Beethoven kon spelen, die bovengemiddeld kon hockeyen of rekenen. Ik was anders op een manier waarop niemand anders wilde zijn.
Ik danste op roze hakjes en in tutu op muziek van K3.
Ik bouwde in Franse beekjes dammen van gladde stenen.
Ik spaarde voor duiklessen op vakantie, terwijl iedereen zijn geld uitgaf aan Björn Borg-onderbroeken.
Ik was eenzaam.
Ik keek niet naar Baantjer of Ajax.
Ik ging op trainingskamp met de Nederlandse hockeyselecties.
Ik kon mijn gedachtes alleen dempen met paracetamol en tijgerbalsem.
Ik las.
Ik voelde me anders tot ik inzag dat ik niet anders was. Dat moment was een paar jaar na mijn coming-out, toen ik twee relaties had versleten en ik van iemand het boek Zwemmen in het donker van Tomasz Jedrowski getipt kreeg. Het boek beschreef precies wat ik voelde, wat ik al die tijd had ervaren, en daardoor genas ik van het idee dat ik anders zou zijn; er was een personage precies hetzelfde. Ik was niet meer alleen, dat was al die tijd een vergissing geweest.
Er wordt vaak tegen me gezegd dat literatuur is als een spiegel of houtvuur; je kunt jezelf erin zien of eraan warmen. Toen een vriend eind juli voor de tweede keer op rij de prijs voor het beste regenboogboek van het jaar in ontvangst nam, herhaalde hij die metafoor in zijn dankwoord. Een boek als antidotum tegen de eenzaamheid. Wonderschoon. En verstikkend.
Sinds Zwemmen in het donker las ik veel queerboeken, maar ik merk steeds vaker dat ik mijn eigen spiegelbeeld ook zat raak. Literatuur is veel meer dan een spiegel of houtvuur, het is ook een venster waardoor je een ander leven kunt ervaren, doorvoelen. Dus toen ILFU vroeg of ik een lijst met tips wilde opstellen voor de Pride, dacht ik: ja, maar ik wil vooral dat het boeken, kunstenaars, fotografen, films, series en platen zijn die voor iedereen een nieuw perspectief kunnen bieden. Allerlei publicaties waardoor je juist kunt inzien dat we allemaal anders zijn, in plaats van hetzelfde. Noem het een antidotum tegen de herkenning.