U wisselt vaak tussen het gebruik van ‘echtgenoot’ en ‘Alfons’ om dat personage te duiden. Wat is de reden daarvoor?
Daar ben ik een dag voordat het naar de drukker ging mee aan de slag gegaan. Daarvoor was het dus alleen maar Alfons. Ik heb dat toen aangepast om te zorgen dat er wat afwisseling ontstond, maar ook om af en toe afstand te creëren tussen de personages. Als Maggie hem ‘echtgenoot’ noemt is ze vaak een beetje pissig op hem.
Komt er een tweede boek?
Ik ben direct doorgegaan met schrijven. Het verhaal dat mijn tweede boek wordt heb ik geschreven toen mijn vader op sterven lag en Uitzicht van dichtbij nog niet eens uit was. Dat heeft me denk ik ook wel gered van een gat of blokkade omdat ik dit tweede verhaal schreef toen ik nog helemaal onzichtbaar was. Het kon nog nergens mee vergeleken worden. Dat verhaal gaat over vriendschap, naar aanleiding van een verbroken vriendschap (via een WhatsApp-bericht). Ik onderzoek in dat verhaal het barstje in die vriendschap en stel mezelf de vraag waar het mis ging, met als grotere vraag hoe vrouwen met elkaar omgaan. Het fascineert me heel erg waarom we altijd zo hard zijn voor elkaar. Wat ik in Uitzicht van dichtbij heb gebruikt, het neerzetten van een personage dat niet altijd perfect is, wil ik in mijn tweede boek ook graag voortzetten. Maar dan minder in relatie tot moederschap en meer in relatie tot hoe we ons tot andere vrouwen verhouden en in vriendschappen.
Waar bent u het meest trots op, als het dit boek aangaat?
Ik heb heel veel ontzettend lieve reacties gekregen, maar iemand zei laatst tegen me: ‘nu wil ik Maggie zijn,’ en dat vond ik zo lief. Ik heb in dit boek geprobeerd om de lelijkheid van mijn jeugd te laten zien, hoe het is om een vader te hebben die er niet voor je is. Ik keek altijd naar anderen met een lichte vorm van jaloezie. Ik wilde de gebreken die ik heb gevoeld heel graag inzetten en omschrijven tot iets wat anderen kan inspireren en door deze opmerking voelde ik dat ik daarin was geslaagd.