2 oktober: de 38ste Nacht van de Poëzie

Twintig dichters, muzikale entr'actes en een vrolijke rondgang langs boekenstalletjes en de rijkgevulde bars; dat is de Nacht van de Poëzie, die dit jaar voor de 38ste keer plaatsvindt. Met onder meer optredens van Lieke Marsman, Vrouwkje Tuinman, Anne Vegter, Jett Rebel, Claudia de Breij en Joost Prinsen.

ILFU Redactie

Festival Poëzie

Support ILFU en word lid voor €4,50 per maand

Maak een account

De Nacht is terug! Vorig jaar moesten we helaas overslaan vanwege de onoverzichtelijke corona-ontwikkelingen, maar dit jaar zal alsnog de 38ste editie van de illustere Nacht plaatsvinden. Als vanouds presenteren Piet Piryns en Ester Naomi Perquin optredens van de beste dichters van dit moment, afgewisseld met muzikale entr’actes in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Het motto van dit jaar is geleverd door Vrouwkje Tuinman: ’s Nachts woon ik zelden waar mijn bed staat. In die regel klinkt zowel een zoete herinnering aan een onbezorgd verleden door, als een hoopvolle wens voor een toekomst zonder afstand, mondkapjes en avondklok; de afsluiting van een periode waarin we veel te vaak waren overgeleverd aan ons eigen bed.

’s Nachts woon ik zelden waar mijn bed staat
Vrouwkje Tuinman

Hoe de omstandigheden op 2 oktober ook precies zullen zijn: deze Nacht gaat door! Dit jaar treden de volgende dichters op: Edward van de Vendel, Maria Barnas, K. Michel, Maartje Smits, Vrouwkje Tuinman, Lieke Marsman, Anne Vegter, Erwin Mortier, Rosa Schogt, Lisette Ma Neza, Bart Moeyaert, Meity Völke, Arjen Duinker, Wout Waanders, Paul Demets, Liesbeth Lagemaat en Mattijs Deraedt. Er zijn muziekoptredens van Claudia de Breij, Maarten Engeltjes en barokorkest PRJCT Amsterdam, de Marokkaanse sensatie Aicha Tachinouite, Thijs Boontjes Dans- & Showorkest, Naima Joris en Jett Rebel.

De Nachtbundel, met werk van optredende dichters, is bij de prijs inbegrepen.

TICKETS

Tickets: €38 (ILFU leden: €30,40; klik hier om lid te worden voor €4,50 per maand)

Over de Nacht van de Poëzie
De Nacht van de Poëzie is al veertig jaar een begrip. Het grootste poëziefestival van het jaar vond voor het eerst in 1980 plaats, in wat toen nog Muziekcentrum Vredenburg heette. De Nacht trok door de jaren heen bomvolle zalen met legendarische optredens tot diep in de nacht van grote namen als Annie M.G. Schmidt, Lucebert, Hugo Claus, Rutger Kopland en Judith Herzberg, en vele jonge dichters die later legendarisch werden.

Gerrit Komrij en Jan Wolkers in de artiestenfoyer, 1988
Maud Vanhauwaert, 2014 ©Hans Vermeulen
Herman de Coninck, 1982
Tjitske Jansen, 2016 ©Anna van Kooij

Over ILFU
Tijdens het ILFU International Literature Festival Utrecht ontmoet je smaakmakers uit de internationale literatuur. Het festival is een avontuurlijke staalkaart van literatuur over actuele theme’s en schrijvers die het verschil maken. Dit jaar vindt ILFU plaats van 23 september t/m 2 oktober 2021, met onder meer de jaarlijkse Belle van Zuylenlezing, het NK Poetry Slam, verschillende Book Talks met internationale schrijvers, programma’s rond Maya Angelou (de Literaire Meester van dit jaar) en literatuur uit Marokko (het Wie Wij Zijn-theme van dit jaar), het Young Adult Literature Festival Utrecht, en als afsluiting de 38ste Nacht van de Poëzie.